Community building

Hoe kunnen mensen met een beperking deel uitmaken van de buurt waarin ze wonen? Hoe kunnen ze deelnemen aan het verenigingsleven of aan activiteiten in de buurt? Hoe kunnen ze hun buren leren kennen? Hoe kunnen ze iets betekenen voor andere mensen, bvb. via een job in de buurt of vrijwilligerswerk? Hoe kunnen ze ondersteuning krijgen van mensen in de buurt?

Dit heten we community building. Ook in 'de branding' hebben we mooie voorbeelden hiervan. Door deze te benoemen, zijn we ons bewust van het belang dat de zorg voor mensen met een beperking steeds meer deel gaat uitmaken van de samenleving en niet langer naast die samenleving staat.

"Wij hebben heel toffe buren. Bij Tamara en Dirk ga ik vaak om een potje koffie. Ronald gaat soms mee op bezoek. Daar kan ik vertellen over wat ik gedaan heb bij ziekenzorg of bij de crea van de CM. Wanneer ik ’s middags alleen ben, mag ik daar gaan eten. De begeleiding maakt mijn bord klaar en dan eet ik dit bij Tamara, Dirk en de kindjes. Bij Tamara hebben ze een poes. Een hele lieve, hij komt vaak bij mij zitten als ik op bezoek ben. Wanneer zij een paar dagen weg zijn, mag ik de poes eten geven. Hij kent mij al zeer goed."
Christiane, Warande 145

"Sinds jaar en dag ga ik elke zes weken naar kapper Eric, om mijn haar te laten knippen. Doorheen de jaren werden we hele goede vrienden. Tijdens het kappersbezoek babbelen we nogal wat! Af en toe gaan we samen iets drinken en vorig jaar nodigde hij me uit om een heus nieuwjaarsdiner te verorberen. Ook Madeleine en Monique uit de Vlaanderenstraat, waren van de partij. Ik vind het heel leuk dat Eric en ik zo een goede band hebben. Hij is niet enkel mijn kapper, maar ook echt een vriend voor het leven!"
Johan, Vlaanderenstraat 9a
Terug naar boven