Snoezeltuin

‘de branding’ begeleidt een dertigtal cliënten met meervoudige beperking in de Ervaringsgerichte dagbesteding. Voor mensen met een meervoudige beperking is het buiten genieten en zintuiglijke prikkels opdoen erg belangrijk. Het woord snoezelen is een samentrekking van snuffelen en doezelen en duidt erop dat we aan deze mensen vooral zintuigelijke sensaties en gewaarwordingen aanbieden. Door de aanleg van een aangepaste en prikkelende snoezeltuin, zijn deze prikkels en ervaringen als het ware systematisch en onmiddellijk beschikbaar.

De snoezeltuin bestaat uit een terrein van ongeveer 500 m2, opgedeeld in een achttal zintuiglijke kamers waarin telkens een andere soort gewaarwording en activiteit wordt aangeboden. De cliënten kunnen de tuin actief en passief beleven en waarnemen. Er zijn voldoende rustpunten waar ze kunnen schommelen, op de trampoline liggen, luisteren naar watergeluiden, windklokken,... Daarnaast kunnen ze de beweging van de natuur en de seizoenen waarnemen o.a. door middel van een vlindertuin, geurtuin en smaaktuin.

De tuin werd in 2009 getekend door de Tuinbouwschool uit Kortrijk. De omgevingswerken waren eind 2009 klaar, in het voorjaar 2010 werd de eerste beplanting aangelegd en toestellen geplaatst. In juli 2010 werd de snoezeltuin officieel geopend en konden we klinken op de realisatie van dit mooie project.

Terug naar boven