ZOWE: zorgzaam werk

WAT?

ZOWE staat voor ZOrgzaam WErk en is een initiatief van WAAK en ‘de branding’. De bedoeling is om mensen te activeren, via arbeidszorg. Eenmaal terug gestart gaan we verder, richting een (langdurige) arbeidsmatige activiteit of richting betaald werk. Daarnaast is ZOWE er ook voor mensen voor wie betaald werk niet meer haalbaar is. Voor hen biedt ZOWE de mogelijkheid om verder actief te blijven in een activiteit op maat.

ZOWE = Expertise in activering, arbeidszorg en doorstroom


VOOR WIE?

ZOWE richt zich niet naar mensen met een bepaald ticket of statuut. Iedereen met goesting en motivatie om langdurig actief te zijn in een (al dan niet betaalde) werkomgeving, is welkom. Wij werken op een vraaggerichte manier, met een traject op maat dat rekening houdt met wat er NU nodig is, maar ook met de focus op de langere termijn.

WAAROM ZOWE?

Voor bepaalde mensen is een dagcentrum of een verlengd schoolverblijf geen passende oplossing, maar is betaald werk (nog) te hoog gegrepen. In die zone tussen zorg/onderwijs en werk willen wij de juiste antwoorden bieden.

Andere mensen zoeken een arbeidszorgomgeving die de typische, eenvoudige arbeidszorgactiviteiten wat overstijgt, met de nodige uitdaging en variatie. Tenslotte geloven wij rotsvast dat een arbeidszorg-aanpak zeer geschikt kan zijn om mensen klaar te maken voor betaald werk. Wie dat wil, kan instappen in een doorstroomtraject. Wie dat niet wil, kan actief blijven in arbeidszorg.

ZOWE telt momenteel ruim 100 medewerkers.

HOE WERKT ZOWE?

Wie start in ZOWE, kan rekenen op de nodige begeleiding en ondersteuning:
een aangepast uurrooster, werk dat men graag doet, actief zijn in een rustige omgeving, coaching en begeleiding van een eigen ZOWE-begeleider.

Wij werken op maat en houden rekening met individuele mogelijkheden, beperkingen en verwachtingen. Wie in arbeidszorg wil blijven, kan dat.

Wij hebben de mogelijkheid om mensen langdurig in arbeidsmatige activiteiten te laten werken. Maar ook wie arbeidszorg als een opstap ziet naar betaald (maat)werk, is welkom. In 2018 zetten bijv. 33 mensen de stap vanuit ZOWE naar betaald werk. ZOWE is dus in deze zin een soort stage, waarvan de inhoud en vorm wordt aangepast aan de specifieke situatie van de persoon.

WAAR WERKT ZOWE?

ZOWE heeft een aantal eigen werkvloeren en activiteiten die zich op verschillende locaties binnen de WAAK-groep bevinden. Wij streven hierbij naar een breed en passend aanbod voor al onze medewerkers.

Een overzicht:

  • ZOWE Tuinbouw: stekken nemen en potten, bestellingen klaar zetten, onkruid wieden, plantenverzorging.
  • ZOWE Montage en Verpakking: diverse eenvoudige en lichte semi-industriële taken + het reinigen van herbruikbare bekers.
  • ZOWE Wasserij: wassen, strijken en plooien van werkkledij en huishoudtextiel
  • ZOWE Fresh: groenten versnijden en productie van dagverse soep
  • ZOWE Karton: het plooien van karton en eenvoudig verpakkingswerk.
  • ZOWE Groen: groenonderhoud
  • ZOWE Wash&Co: wassen, strijken en plooien van werkkledij en semi-industriële taken.
  • ZOWE OC: opleidingstrajecten in het opleidingscentrum van WAAK, specifiek gericht op doorstroom naar WAAK.

Op bepaalde werkvloeren ligt de nadruk eerder op langdurige arbeidsmatige activiteit, op andere eerder op doorstroom. Wij zoeken echter, wat ook de vraag is, naar een traject op maat.


Meer info?

Lieven Trioen
Groepscoördinator ZOWE
lieven.trioen@waak.be
056 36 23 21


Terug naar boven