Vaccinaties tegen COVID-19 van start

zaterdag 06 maart 2021

Vaccinaties tegen COVID-19 van start

zaterdag 06 maart 2021
Op vrijdag 5 en zaterdag 6 maart 2021 kregen de bewoners en medewerkers van ‘de branding’ hun eerste vaccin tegen Covid19 toegediend. Cliënten die enkel naar de dagbesteding van ‘de branding’ komen, moeten jammer genoeg nog wachten op hun vaccin. Door de overheid werd namelijk beslist dat zij pas in een latere fase aan bod komen. Toch is dit vaccinatiemoment voor velen een hoopvolle gebeurtenis, en een stap in de richting van een ‘normaler’ leven.

Een goeie week nadat in ons land de vaccinaties bij mensen met een beperking van start gingen, kreeg ook ‘de branding’ melding dat onze vaccins geleverd gingen worden. Het was een grote opluchting om te weten dat deze in aantocht zijn. Op vrijdag 5 maart werden zo de cliënten die woonondersteuning in ‘de branding’ genieten, gevaccineerd. De medewerkers van ‘de branding’ volgden de dag erna, op zaterdag 6 maart. De tweede vaccins worden drie weken daarna, op vrijdag 26/03 (bewoners) en zaterdag 27/03 (medewerkers) toegediend.

Het vaccineren gebeurt in hoofdzaak op Ringlaan 30. Enkele zwakkere cliënten worden ter plaatse in hun woning gevaccineerd. Het toedienen van het vaccin gebeurt onder permanent toezicht van een huisarts en van onze verpleegkundigen. Alle bewoners worden goed opgevolgd en begeleid voor en na vaccinatie.

Tot onze spijt mochten de dagcentrumcliënten niet gevaccineerd worden in deze fase, wat voor veel verontwaardiging zorgt bij deze groep, uiteraard en terecht. Met de sector blijven we ervoor pleiten dat ook zij zo snel mogelijk gevaccineerd kunnen worden. Hopelijk gebeurt dit in een volgende fase van collectieve vaccinaties en moet men niet elk afzonderlijk naar een vaccinatiecentrum. Daarenboven belemmert dit sterk onze werking, daar in ‘gewone’ tijden zowel cliënten uit het wonen als cliënten die nog thuis wonen, samen in onze ateliers werken. De strikt afgescheiden bubbels tussen dagbesteding voor onze bewoners, en voor cliënten die nog thuis wonen – en dus geen vaccin zullen krijgen – zal hierdoor nog een langere tijd aangehouden moeten worden.

Snelle versoepelingen in de maatregelen zullen dus waarschijnlijk niet volgen. Bescherming treedt pas op 1 week na de tweede vaccinatie, een deel van onze cliënten zal dus pas later gevaccineerd worden maar ook de brede bevolking moet in grotere mate gevaccineerd zijn voor we grote veranderingen in ons dagelijks leven zullen merken. Toch tonen de cijfers in de woonzorgcentra alvast dat vaccinatie een groot verschil maakt voor de besmettingscijfers – en daar doet iedereen in ‘de branding’ het uiteraard voor. Met deze vaccinatie zetten we een grote stap richting normalisatie, en komt er terug perspectief in zicht!

Terug naar boven