Unieke nieuwbouw voor personen met moeilijk begrijpbaar gedrag

dinsdag 10 juli 2018

Unieke nieuwbouw voor personen met moeilijk begrijpbaar gedrag

dinsdag 10 juli 2018
‘de branding’ kiest er als organisatie voor om ook volwassenen met verstandelijke beperking en een complexe zorgvraag te ondersteunen. Om een antwoord te bieden op de noden van personen met moeilijk begrijpbaar gedrag, werd de bouw gestart van een unieke groepswoning gericht op veiligheid, maar ook op warmte en geborgenheid. Op vrijdag 6 juli werd in aanwezigheid van burgemeester Vincent Van Quickenborne een officiële eerste steenlegging voor dit speciale bouwproject georganiseerd.

Reeds midden mei startten de werken om een nieuwbouw te realiseren voor 19 personen met verstandelijke beperking en moeilijk begrijpbaar gedrag. Een unicum in de regio, bevestigt directeur Hendrik Van Damme: “Voor personen met deze zorgvraag is het niet evident om de gepaste ondersteuning te vinden. ‘de branding’ koos in het verleden al eerder om zorg te bieden aan deze mensen en een aanbod aan wonen en dagondersteuning voor hen uit te bouwen. De noden op vlak van omgeving en veiligheid zijn wel niet min, daardoor was het al langer duidelijk dat we verder moesten nadenken over een gepaste infrastructuur. De bouw van deze groepswoning is niet enkel een antwoord op een interne nood, maar ook op een regionale nood. Nergens in Zuid-West-Vlaanderen bestaat er ondersteuningsmogelijkheid voor deze doelgroep zoals wij deze zullen aanbieden.”

Dit ambitieuze woonproject zal worden gerealiseerd op de site van de Vlaanderenstraat te Heule, vermoedelijk tegen eind 2019. 19 gebruikers zullen er in drie leefgroepen wonen en begeleid worden door medewerkers die vertrouwd en geschoold zijn om deze doelgroep te ondersteunen. “Belangrijk voor ons is dat de woonsituatie niet enkel aangepast zal zijn aan de specifieke noden en vraagstelling van deze personen, maar ook warmte en geborgenheid uitstraalt.” legt Hendrik Van Damme verder uit. “Ook het uitzicht is belangrijk: een normaal gebouw, geïntegreerd in het straatbeeld, maar met een heel specifieke inrichting gericht op veiligheid en bestendigheid.”

De drie leefeenheden hebben elk een zit- en leefruimte met eigen keuken, om zo kansen tot ontmoeting en samenleven mogelijk te maken. De leefgroep op het gelijkvloers zal over drie kamers beschikken met een hoog niveau van beveiliging en een veilige rustruimte. Op de eerste verdieping komen 2 groepen, met een deel kamers op dezelfde verdieping en zes kamers op de bovenste verdieping. De twee leefgroepen boven zijn minder zwaar uitgerust op vlak van veiligheid dan de groep op het gelijkvloers. Dit biedt gebruikers de kans om bij persoonlijke evolutie toch op de best passende wijze in het gebouw te kunnen blijven wonen. Alle kamers zijn ruim in oppervlakte (minstens 15 m²) en beschikken over eigen sanitair (WC, lavabo en douche). Naast de aandacht voor de specifieke verwachtingen binnenshuis, wordt eveneens een aangepast terras en aangenaam tuingedeelte voor elke leefgroep voorzien.

“Een aantal van de mensen die in deze nieuwbouw zullen wonen, zijn reeds bij ons in begeleiding in andere woningen.”, vertelt directeur Hendrik Van Damme. “Maar wij hopen uiteraard ook een antwoord te bieden op zorgvragen van mensen die op vandaag nog niet door ‘de branding’ worden ondersteund en het moeilijk hebben om passende ondersteuning te vinden. Ook zij zijn welkom, en ook voor hen is dit project bedoeld.”

Wie meer algemene informatie wil over dit gebouw voor personen met gedrags- en emotionele stoornissen, kan contact opnemen met Bert Tanghe, adjunct algemeen directeur ‘de branding’ via bert.tanghe@waak.be.
Wie graag meer wil weten over de mogelijkheden tot ondersteuning in ‘de branding’, kan steeds terecht bij Ann Desmet via ann.desmet@waak.be.

Terug naar boven