Opening Leeuw van Vlaanderenlaan 29 voor 13 mensen met beperking

woensdag 23 mei 2018

Opening Leeuw van Vlaanderenlaan 29 voor 13 mensen met beperking

woensdag 23 mei 2018
Op vrijdag 18 mei hieven we tijdens een officieel openingsmoment het glas op de 13 gebruikers die midden april hun intrek namen in de Leeuw van Vlaanderenlaan 29. Deze nieuwbouwwoning diende als vervanging voor één van de eerste groepswoningen van ‘de branding’ en WAAK in de Gentsestraat, en bevindt zich naast het bestaande gebouw Leeuw van Vlaanderenlaan 23 waar 26 mensen wonen op individuele studio’s en kleinschalige groepsappartementen. Schepen van Welzijn en OCMW-voorzitter Philippe De Coene kwam als achterbuur onze mensen verwelkomen in de buurt.

Met de verhuis naar de nieuwe woning, kwam ook een einde aan een hoofdstuk van meer dan 40 jaar in het verhaal van WAAK en ‘de branding’. In 1976 kocht WAAK het voormalig ‘Huis Destoop’ in de Gentsestraat 11. In deze ruime patriciërswoning woonden op een bepaald moment 30 mensen met beperking, ondersteund door professionele begeleiders, huishoudsters en een inwonend echtpaar en hun eigen gezin. Binnen de zorgsector was dit toen gekend als een ‘gezinsvervangend tehuis’. Door evolutie in de zorg voor mensen met beperking, was reeds een tijdje duidelijk dat dergelijk patrimonium en deze manier van werken niet meer aangepast was. Stilaan werd het aantal bewoners in de Gentsestraat 11 afgebouwd en werden deze mensen georiënteerd naar kleinere woonprojecten. Voor een aantal gebruikers werd uitgekeken naar de realisatie van deze nieuwbouwwoning.

Bij het ontwerpen en het tekenen van de plannen werd rekening gehouden met de wensen van de gebruikers die woonden in de Gentsestraat 11. De centrale ligging in Kortrijk, het wonen in een stedelijke omgeving en de keuze om toch te blijven wonen in een kleinere groep, was voor de bewoners zeer belangrijk. Hun mening en vraag werd dan ook meegenomen in de keuze naar locatie en in het ontwerp van de woning. De nieuwbouw werd gerealiseerd in een tijdsbestek van een kleine twee jaar. Op 16 april 2018 was het eindelijk zover en verhuisden 13 bewoners naar hun nieuwe stek.

De Leeuw van Vlaanderenlaan 29 is onderverdeeld in twee appartementen van 6 en 7 personen. De 13 ruime kamers zijn elk voorzien van ei¬gen sanitair en tv- en internetaansluiting. Het appartement op het gelijkvloers heeft een leefruimte die aansluit op de tuin van de Leeuw van Vlaanderenlaan 23. Het appartement boven heeft de leefruimte op de 4de verdieping met een dakterras vooraan. Op verdieping 1, 2 en 3 zijn de kamers gesitueerd. Het gebouw is uitgerust met een lift voor de oudere en minder mobiele gebruikers.

Terug naar boven