45 jaar Chirojongens

September 2003 wordt een volledig nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van Chirojongens de Branding Nieuwpoort. Na jarenlang toevlucht te hebben gevonden in de vertrouwde lokalen in de Potterstraat, moeten we uitwijken naar de oude gebouwen van Gaselwest. Dat deze oude kantoorgebouwen niet echt voorzien zijn op jong Chirogeweld, spreekt voor zich, maar met wat verbeelding bouwt de leiding het al heel snel om tot een volwaardig Chiro -lokaal.

Met de geweldige start in de nieuwe Chirolokalen achter ons, staat al snel een nieuwe uitdaging voor de deur: de organisatie van ons 45-jarig bestaan. De leiding kiest ervoor het niet te groots te zien, maar er moet toch zeker iets gebeuren. Het feestweekend start met een heuse Kinderfuif, waarbij bij deze eerste editie al snel 120 kinderen uit de bol gaan. Later die avond vindt de eerste ‘45 Years Off’ plaats in ’t Paviljoentje. Op zondag wordt een heerlijke mosselmaaltijd geserveerd. Daarna wordt op een emotionele manier afscheid genomen van de Chirolokalen in de Potter- straat, waar net de afbraak van gestart is.

Op 30 november 2004 nemen we afscheid van Jeannine “Moeke” Jongbloet-Lips. Moeke heeft heel veel voor Chiro de Branding Nieuwpoort betekent: ze stond altijd klaar om te helpen en ontving iedereen met open armen in de Willem de Roolaan. Ze stond bekend voor haar heerlijke soep en de jarenlange voedselbevoorrading van onze wandelaars op de Vierdaagse van de Ijzer, samen met Herman Lips en het “C15-tje”. Moeke en Herman hebben in totaal trouwens 20 jaar aan een stuk Chiroleiders in huis gehad.

Voor het Ouderfeest in februari 2005 bedenkt de leidingsploeg een origineel concept voor de zangstonde: er wordt een echte videoclip gemaakt op de muziek van het jaarthemalied “NatuurLeuk”, met daarin alle leden in de hoofdrol. Deze stunt wordt ook op het internet verspreid en krijgt veel lof vanuit alle hoeken van het land en zelfs het Nationale Chirosecretariaat in Antwerpen laat haar bewondering aan ons weten.

Op het einde van datzelfde werkjaar moeten we alweer afscheid nemen van een gevestigde waarde van de Chirojongens. De Aspiranten verdwijnen… De oranje bende zal voor een aantal jaar niet meer te zien zijn bij de Chirojongens van Nieuwpoort. Het is een periode van komen en gaan, want na jaren van afwezigheid worden de Sloebers opnieuw tot leven geroepen, maar verdwijnen in augustus 2006 opnieuw van het toneel wegens een tekort aan leiding. Ook VB Alain Cloet zegt de Chirojongens na 4 jaar vaarwel.

24 september 2006 wordt een dag waar generaties leidingsploegen misschien wel naar uit keken. Na jaren van praten met het Schepencollege, meedenken rond het concept van tientallen leiding en ouders is het zover: we starten in het splinternieuwe lokaal! Vanaf dit moment wordt Chirolokaal Tuimelding in de Dudenhofenlaan de uitvalsbasis van Chiro de Branding Nieuwpoort.

Ook in het werkjaar 2006 – 2007 wordt het jaarlijkse Ouderfeest georganiseerd. Voor één keer kiest de leiding ervoor om af te stappen van het gekende concept en een heuse film in elkaar te stoppen: Kamer 10.

In augustus 2008 trekt Chirojongens de Branding voor de 50ste maal op bivak, naar Dworp. Na dit 50ste bivak nemen ze afscheid van hun VB’s Piet Rossey en Wim Lips.