20 jaar chirojongens

September 1978. Een 17-koppige leidingsploeg stuwt de 130 leden vooruit in dit feestjaar. 20 Jaar Chirojongens de Branding is een feit. In de pers verschijnt :” Chiro de Branding bestaat 20 jaar. In het bouwvallige huis aan de Potterstraat gonst het elk weekend van een enorme bedrijvigheid. Gelukkig vindt de Chiro nog altijd ruimte en lokalen in het gastvrije Sint-Bernarduscollege. Ondanks de schaarse stadssteun houdt zij het hoofd boven water, soms in heel moeilijke financiële en materiële omstandigheden. Wij hopen van harte dat de Chiro haar werk nog lang moge volhouden. Onze stad en haar jeugd ten bate.”

Na een druk jaar besluiten de Chirojongens in 1979 het iets rustiger aan te doen. Dit jaar zal de ganse Chiro wel deelnemen aan één van de grootste gewestdagen ooit.

Na het bivak van 1981 in Moulin du Ruy stoppen maar liefst 6 leiders. Aangezien er niet genoeg ‘wachtenden’ in de rij staan om hen op te volgen, zijn de Chirojongens verplicht een aantal afdelingen van het lijstje te schrappen. De laatst bijgekomen afdeling, de sloebers, zijn de eerste die er moeten aan geloven. Daarnaast verdwijnt ook de afdeling van de oudsten, de aspiranten, van het toneel. De aspiranten vormen de directe toekomst van de Chiro, maar daar komt nu tijdelijk een einde aan. Tijdelijk inderdaad, want van zodra het leidingstekort is opgelost, zullen deze afdelingen zo snel mogelijk terug worden opgenomen in de ‘familie’.